KPI staat voor Key Performance Indicator, wat een belangrijke prestatie-indicator betekent. In het bijzonder voor een bedrijf dat data-gedreven wil gaan werken, kan KPI worden gebruikt om belangrijke doelstellingen en prestaties te meten en te volgen die relevant zijn voor het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld omzetgroei, klanttevredenheid, kostenbesparingen of andere relevante bedrijfsdoelen zijn. De KPI’s kunnen helpen om de prestaties van het bedrijf te meten en te bepalen of het op koers ligt om zijn doelen te bereiken. Bovendien kan het gebruik van data-gedreven benaderingen helpen om de KPI’s te verbeteren door het verzamelen en analyseren van relevante gegevens en het toepassen van de inzichten om het bedrijf te laten groeien en succesvoller te maken.

Er zijn een aantal stappen die u kunt volgen om de juiste KPI’s voor uw bedrijf te identificeren:

 1. Identificeer de belangrijkste doelstellingen van uw bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld omzetgroei, winstgevendheid, klanttevredenheid of andere relevante bedrijfsdoelen zijn.
 2. Bepaal welke prestaties relevant zijn om te meten om te zien of uw bedrijf op koers ligt om zijn doelen te bereiken. Dit zijn de KPI’s.
 3. Zorg ervoor dat de KPI’s specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn. Dit betekent dat ze specifiek genoeg zijn om te bepalen of ze zijn behaald, dat ze meetbaar zijn, dat ze haalbaar zijn om te behalen, dat ze relevant zijn voor het bedrijf en dat ze binnen een bepaalde tijd moeten worden behaald.
 4. Zorg ervoor dat de KPI’s gebaseerd zijn op betrouwbare en relevante gegevens die gemakkelijk te verzamelen en te analyseren zijn.
 5. Maak een plan om de KPI’s regelmatig te volgen en te analyseren om te zien of uw bedrijf op koers ligt om zijn doelen te bereiken. Pas eventueel uw aanpak aan op basis van de gegevens en inzichten die u verkrijgt.

Vragen die je kunt stellen om KPI’s te kunnen bepalen:

 1. Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van het bedrijf?
 2. Welke prestaties zijn relevant om te meten om te zien of het bedrijf op koers ligt om zijn doelen te bereiken?
 3. Zijn de KPI’s specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART)?
 4. Zijn de KPI’s gebaseerd op betrouwbare en relevante gegevens?
 5. Hoe vaak zullen de KPI’s worden gemeten en geanalyseerd?
 6. Hoe zal de analyse van de KPI’s worden gebruikt om de prestaties van het bedrijf te verbeteren?
 7. Welke acties zullen worden ondernomen op basis van de analyse van de KPI’s?
 8. Wie zal verantwoordelijk zijn voor het volgen en analyseren van de KPI’s en het nemen van actie op basis daarvan?

Hoeveel KPI’s zou een bedrijf maximaal moeten hebben

Er is geen specifiek aantal KPI’s waar een bedrijf aan moet voldoen. Het belangrijkste is dat de KPI’s relevant zijn voor het bedrijf en dat ze helpen om de prestaties te meten en te bepalen of het bedrijf op koers ligt om zijn doelen te bereiken. Het kan nuttig zijn om een aantal belangrijke KPI’s te identificeren die de belangrijkste doelstellingen van het bedrijf weerspiegelen en die regelmatig kunnen worden gemeten en geanalyseerd. Dit kan helpen om te zorgen dat het bedrijf zich blijft richten op de belangrijkste doelen en om de prestaties te verbeteren.

Er is geen specifieke weergave die het beste is voor KPI’s. Het hangt af van het type KPI’s en de doelstellingen van het bedrijf. Sommige bedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van grafieken of tabellen om de KPI’s te tonen, terwijl andere bedrijven misschien gebruik maken van scorekaarten of dashboards om de prestaties visueel weer te geven. Het is belangrijk om een weergave te kiezen die gemakkelijk te begrijpen is en die de belangrijkste informatie op een duidelijke en overzichtelijke manier weergeeft. Bovendien moet de weergave gemakkelijk te gebruiken zijn en bijdragen aan de analyse en verbetering van de prestaties van het bedrijf.