Iedereen kent de streepjescode die op elk product is te vinden. Toch bestaat de streepjescode pas sinds het begin van de jaren zeventig. De streepjescode heeft jarenlang processen voor producenten, distributeurs en winkels gestroomlijnd maar inmiddels beginnen de behoeften te veranderen. Producten worden steeds vaker gekoppeld aan meer informatie en de traditionele streepjescode is niet in staat om die hoeveelheid data te omvatten. Een van de alternatieven is de Tagologic Tag, vaak afgekort tot TTag. Waarom heeft dit zoveel potentieel?
Wat is TTag?
De laatste jaren zijn er een aantal alternatieven voor de streepjescode ontwikkeld die makkelijker door consumenten zijn uit te lezen, denk bijvoorbeeld aan de QR-code (Quick Response.) De populariteit van de smartphone met zijn scancapaciteit heeft er voor gezorgd dat de mogelijkheden van dit soort codes worden uitgebreid. Een veelbelovende code is van Nederlandse makelij: Tagologic Tag. De TTag moet een brug vormen tussen de consument en de grote hoeveelheid informatie die een product genereert. Het vergroot de interactiviteit met een product terwijl conventionele functies als tracken en scannen blijven bestaan voor de distributieketen.
Hoe werkt TTag?
Het voordeel van TTag is dat het werkt in combinatie met verschillende voorlopers als de streepjescode, QR-code of RFID-chip. TTag vergroot de functionaliteit van deze codes door populaire communicatiemiddelen als de smartphone ten volste te gebruiken. TTag krijgt uiteindelijk de vorm van een hyperlink die door een scanapparaat kan worden gelezen en toegang geeft tot informatie over een object. Doordat men de componenten van de TTag zelf kan genereren is het mogelijk om elke object te voorzien van compleet unieke informatie. Dit resulteert in een aantal interessante oplossingen voor hedendaagse problemen.
Wat zijn de voordelen van TTag?
TTag biedt diverse oplossingen voor zowel producenten, winkeliers, transporteurs en consumenten.
- Zicht op de productieketen. Elke markt is tegenwoordig potentieel een globale markt. Dit betekent dat de weg van de fabriek tot de uiteindelijke consument uit een groot aantal stappen kan bestaan. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen van consumenten hooggespannen. Men wil een online aankoop steeds sneller in huis te hebben. Dit betekent dat transport, distributie en bevoorrading efficiënt moeten functioneren. TTag kan helpen om een intelligente laag toe te voegen aan het product. Als men dat wil tijdens elke stap in de logistieke keten. De TTag hoeft namelijk niet statisch te zijn. Iedereen in de keten kan de TTag aanpassen door relevante informatie toe te voegen. Met behulp van het Tagologic analytics dashboard is het bovendien mogelijk om locaties, interacties en gebruikersdata in realtime te volgen. Uiteindelijk zal hierdoor een beter begrip ontstaan van de productieketen. Tegelijkertijd kan men identificeren waar verbeteringen mogelijk zijn.
- Informatie voor de consument. De moderne consument is veeleisend en dit vertaalt zich in grote behoefte aan productinformatie. TTag geeft toegang tot veel meer informatie over bestandsdelen, ingrediënten, allergie-informatie, wasvoorschriften, fabricage en herkomst. Zo zal men in een oogopslag zien of een product wel zijn belofte nakomt. Hierdoor kan de consument uiteindelijk een veel bewustere keuze maken. Ook vereenvoudigt het de manier waarop de consument in contact komt met de producent. Daarnaast zal de producent op een veel directere manier waardevolle informatie ontvangen van de echte klant en hier op kunnen inspelen.
- Strijdmiddel tegen vervalsingen. Een van de grootste problemen voor bepaalde sectoren wordt gevormd door namaakproducten. Namaakproducten zijn al jaren een grote zorg voor modemerken, medicijnfabrikanten en makers van luxegoederen. Vervalsingen zijn een probleem voor zowel de producenten die naast het lijden van reputatieschade minder verkopen van het echte product en de consument die met een kwalitatief minderwaardig product wordt opgescheept. TTag kan een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen ongeoorloofd kopieergedrag. Wanneer producenten hun product voorzien van een RFID-chip (of een vergelijkbare NFC of BLE-chip) met TTag kan de consument deze uitlezen en direct uitsluitsel krijgen over de authenticiteit. De TTag kan zo worden ingesteld dat elk product individueel is te identificeren. Men weet precies welke variant men in handen heeft en kan toegang krijgen tot zeer specifieke informatie. Dit werkt ook de andere kant op waardoor men als verkopende partij extra informatie kan aanbieden aan de consument, denk hierbij aan interessante aanbiedingen of een overzicht van gerelateerde producten.
Conclusie
TTag is een veelbelovende manier om productinformatie minder statisch te maken. In wezen presenteert TTag een verdieping van de mogelijkheden van bestaande codes en technologieën. TTag biedt een aantal voordelen voor fabrikanten en consumenten. Dit betekent wel dat beide groepen actief gebruik zullen moeten gaan maken van TTag wil het daadwerkelijk slagen. Helemaal omdat verschillende concurrerende labels zijn geïntroduceerd. De grote flexibiliteit van TTag is een groot pluspunt dat ten volste moet worden uitgebuit zodat de streepjescode uiteindelijk alleen nog is te zien in musea.
Zie ook: http://www.tagologic.com/