De verkoop van producten is de laatste jaren radicaal veranderd. Webshops zijn een begrip geworden, net als e-commerce. Deze online verkoop zal alleen nog maar groter worden dankzij de verdere toename van mobiele toepassingen. Een van de grote uitdagingen voor verkopers ligt in de presentatie van producten. Kwalitatief goede foto’s en video’s van een product, met oog voor details, leggen de basis voor een positieve klantervaring. Maar minstens zo belangrijk is een zo compleet mogelijke productinformatie.

Het belang van productinformatie

Waarom is productinformatie belangrijk voor verkoop? Consumenten kopen steeds meer via internet. Voor veel producten betekent dit dat men op zicht beslissingen neemt over een aanschaf. Maar producten hebben ook specificaties. Wie te weinig tekst met details en productspecificaties plaatst, loopt het risico dat klanten afhaken. Hoe duurder een product des te meer men wil weten en dan lezen mensen graag over een product om de koopervaring te versterken. Daarnaast geeft een gedetailleerde kloppende productbeschrijving vertrouwen en zet het eerder aan tot aankoop. Het is belangrijk om te realiseren dat product- en prijsvergelijking standaardhandelingen zijn voor de online consument. Men kan een product meestal bij meerdere webshops vinden, waardoor concurrentie vaak op details plaatsvindt. Ook bij kleine onderdelen is goede kloppende informatie cruciaal. Denk aan een inbouw dimmer voor een speciale halogeenlamp, daarvan is elk onderdeel van de informatie belangrijk om tot koop over te gaan. Als de dimmer minimaal 80 Watt aan moet kunnen en er staat een foto van de verpakking met 75 Watt en in de tekst wordt gesproken over maximaal 100 Watt gaat een klant twijfelen en mogelijk afhaken. Ook kan er een risico voor de verkoper zijn als de tekst aangeeft dat het tot 100 Watt kan: de koper gaat deze belasten tot 90 Watt en het product kan maximaal 75 Watt aan waardoor er potentieel brand kan ontstaan.

Een onderschatte variant van productinformatie is de klantrecensie. Klanten die over hun eigen ervaringen met een product schrijven zorgen niet alleen voor gratis content maar omschrijven aan potentiële kopers hoe een product in de praktijk werkt. Grote retailers als Amazon, Coolblue en Bol vragen hun klanten na aankoop daarom altijd of ze een recensie willen plaatsen.

Wat komt er kijken bij productinformatie?

De verschillende soorten productinformatie vormen op zich al een uitdaging. Productnaam, de productomschrijving, classificeren, kenmerken, bijlages zoals veiligheidsbladen, installatie instructies en de juiste foto in het juiste formaat. Daarbij komt ook nog eens kijken dat verkoop over steeds meer kanalen plaatsvindt. Een merk kan zijn producten in conventionele winkels aanbieden, webshops en mobiele verkooppunten. Het op tijd produceren, verzamelen, plaatsen en onderhouden van productinformatie voor verschillende kanalen is zonder twijfel een grote uitdaging. Dit vraagt om een gedegen aanpak die verder gaat dan het vaak tijdrovende combineren van databases. Zodra de verkoop van producten op meerdere niveaus plaatsvindt, is het handig om te kijken naar de voordelen van een Product Information Mangement systeem.

De voordelen van Product Information Management

Product Information Management (PIM) is een manier om, aan de hand van een computersysteem, productinformatie vanuit een centraal punt zo efficiënt mogelijk te beheren. Een van de grote voordelen van PIM is dat bestaande bedrijfssoftware in het systeem kan worden toegepast. De complete productcyclus, dus ook logistieke processen en leveranciers, kan gebruik maken van PIM. Daarnaast is het mogelijk om de informatie op het product (bijvoorbeeld labelinformatie) toegankelijk te maken voor werknemers en stakeholders. Waarom leidt PIM tot meer verkoop? Klantenbinding is door online concurrentie nog groter geworden. Een goed product of breed assortiment vormt vanzelfsprekend de basis. Maar de huidige consument is ook veeleisend. Kan een product snel geleverd worden? Wordt de beloofde levertijd daadwerkelijk waargemaakt? Is de productinformatie altijd up-to-date? Is de productinformatie hetzelfde op alle kanalen? Een goede implementatie van een PIM-systeem helpt om accurate en consistente informatie efficiënt te beheren en in te zetten. Onderzoek wijst uit dat potentiële klanten eerder een aankoop zullen doen bij een webshop waar ze niet eerder klant zijn geweest wanneer de productinformatie gedetailleerd en kloppend/betrouwbaar is. Het uiteindelijke doel is om de zwevende consument te veranderen in een kopende maar liever nog in een vaste klant. Betrouwbare productinformatie is de sleutel tot vertrouwen. Hiermee vergroot men de kans dat een klant blijft terugkeren.

Welke PIM-systemen stimuleren de verkoop?

PIM kent op veel niveaus voordelen. Zo zal het de tevredenheid voor klanten verhogen aan de touchpoints terwijl werknemers efficiënter kunnen werken. Als bedrijf zal men sneller inspringen op veranderingen in de markt waardoor nieuwe klanten kunnen worden aangeboord en dit leidt uiteindelijk tot meer omzet. Maar welk PIM-systeem is het best geschikt? Er bestaan verscheidende bedrijven die systemen ontwikkelen en deze zijn verre van inwisselbaar. Een goede ingang om de verschillende PIM-systemen te vergelijken is door middel van het Forrester Wave Report over PIM, de eerste grootschalige evaluatie van deze softwaresystemen. Forrester Research is een invloedrijk onderzoeksbureau. Een belangrijk gereedschap is de Forrester Wave methode waarmee verkopers van software, hardware en diensten worden geëvalueerd. Het eerste Forrester Wave Report over PIM duidt erop dat het belang van de software wordt erkend en alleen nog maar zal toenemen. Het Forrester Wave Quadrant geeft in een oogopslag een impressie aan de hand van 19 criteria waarvan de resultaten zijn onderverdeeld in drie gebieden: huidig aanbod, strategie en marktaanwezigheid. De vijf PIM-systemen in de bovenste cirkel worden beschouwd als de leiders in de markt, met Hybris en Informatica als uitschieters.

Conclusie

Correcte product informatie is cruciaal en zal eerder leiden tot verkoop en terug kerende klant. Welk PIM systeem u ook kiest het beheren en managen van correcte product informatie is een must have en verdient zich zelf dubbel en dwars terug, want zeg nou zelf: als er in een webshop staat dat het een rode trui is en op de foto staat een groene trui dan….

Wie deze standaard vroeg implementeert zal niet achterom hoeven kijken en dankzij terugkerende klanten kunnen rekenen op hogere verkoopcijfers.